Author Topic: Koření a sůl  (Read 32 times)

sahaw

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1410
Koření a sůl
« on: November 21, 2019, 04:01:07 PM »
Kromě ovoce a ořechů se nedá níc jíst ve velkém a neupravené, aby to byl základ jídelníčků. Zelenina se dá jíst v menším množství, ale většinou se upravuje. Vytváří se kombinace s něčím jiným nebo se třeba tepelně upravuje. V tuto chvíli mně kromě ovoce a ořechů nic nenapadá.

A pak tu je všechno ostatní, kde se tepelně upravuje a dává se sůl a koření.

Já říkám lidem, že pro mně je jídlo jen energie na které funguji. Jenom palivo. Proto se mi zdá zbytečné utracet peníze za jídlo. Já nedokážu to jídlo vychutnat. Myslel jsem, že je to můj problém, ale po těch pár letech jak sleduji, tak to je problém dost velké části populace. A někteří to fakt přeháněji a sypou do všeho tuny soli nebo si berou do restaurace svoje chilli a všechno tím pocukrují. Budu muset zapracovat jak tomu říkat. Já nemám zníčené chutové pohárky do slova, ale když jím to jídlo, tak cítím třerba tu sůl nebo pepř a třeba ten kus flákoty je jen pro mně jen hmota. Stejný je to třeba u těstovin. Když ty těstoviny ponořím do omáčky, tak vlastně mám chuť ty omáčky a né těch těstovin. To samé rýže.

Nedokážu to fakt nějak vysvětlit. Mně řekl, že stačí si koupit papriku,olej,pepř, kurkumu, chilli, ocet a cibulku. Prý je skvělé koření Kim-čí. U náš je kimčí kysané zelí. Je to méně kořeněné. A to stačí, aby jídlo bylo perfektní. Odbornící jsou na to korejci, kteří jejich základ je rýže a maji to vymakané.

Dělal jsem malý průzkum. Fakt jen malý co lidi jedí denně. a nějak my vycházelo, že jedí 60-80 procent obilnin nebo brambor denně v nějaké formě.

Fakt nic nevím. Jen kopíruji něčí myšlenku, že koření je základ. Že nejíme těstoviny, ale to koření. Tak je jedno co jíme pokud to má nějakou dobrou chuť.

Taková zajimavost. Měl jsem fázi rýže. Nakoupil jsem si toho fakt hodně. Stálo v té době 16,90Kč/kg a ujížděl jsem na rýži, protože jsem nic nevěděl o pšenici za 2Kč/kg. Jídlo mně na den stálo jen 9Kč + energie. A rýže se nepřejíte. Je fakt skvělá.

Tak jsem napsal dlouhý komentář, že nic nevím a nechápu. Jsem zaslepený vírou, že člověk jí jídlo kvůli koření, tak jedno co bude jíst, když to bude chutnat díky koření.

sahaw

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1410
Re: Koření a sůl
« Reply #1 on: November 23, 2019, 11:44:53 AM »
Nedokážu to vysvětlit.  Je to jako s elektrickým ohradníkem. Když víte, že Vám dá ránu, tak se ho nedotknete. A to samý mám s jídlem. Když vím, že některé jídlo mi dá jen pár sekund nebo minut super pocit a pak skončí a pak mně čeká třeba 2 hodiny práce kvůli tomu jídlu, tak pokud vidim to jídlo a dotknute se ho, tak dostanu ránu jako od ohradníku. Můj mozek je přesvěčen, že to jídlo je nic. Stejný pocit mi dá totiž pšenice s kořením polité olejem. A kvůli tomu se míň nadřu. Je to něco v mém mozku. Něco mi říká, že těch pár sekund co mozek produkuje emforii z jídla zmizí a nemá to pro mně dlouhodobě význám. Fakt to nedokážu vysvětlit.

Nalim

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
Re: Koření a sůl
« Reply #2 on: December 01, 2019, 04:08:43 PM »
S jídlem je to takové zvláštní: my tlustí si ho vychutnáváme (a pro nás staré je dokonce jídlo náhražkou sexu), mladým a štíhlým to prý nic neříká,  a "duhovým" už prý vůbec nic.

Obdivuji předky, jak dokázali vařit někdy skoro "z ničeho". Jenže základ toho skromného vaření je  pořád úžasný: Cibule a špetka špeku, a to vše na trošce vepřového sádla. A zelenina, která je právě dostupná (včetně tzv. bejlí). Pak i (dobré) brambory s kysaným zelím chutnají úžasně.

Souzním s názorem, že (řepkový) olej je (mizernou) náhražkou nafty, a ne ideální potravinou, jak hlásají některé moderní (nebo už zas překonané?) teorie. Přitom ale nepopírám, že kdyby bylo vážně zle, zaplať pámbu za jakoukoli mastnotu na přípravu jídla.