Author Topic: Hromadné zavařování  (Read 65 times)

sahaw

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1347
Hromadné zavařování
« on: October 21, 2019, 07:36:00 AM »
Já hromadim sporáky. Neni to nějaké nutkání hromadit krámy, ale touha po penězích. Tedy z pohledu jiného jen almužna.:)
Zavařování má několik kritických bodů, které berou čas. Vymytí sklenic, ale to jde urychlitit myčkou za pár stovek nebo za odvoz. Težko se seženou za pár stovek kartáčce co maji v hospodě. Další je  mytí ovoce a zeleniny. To se řeší tak, že se vezme umyvadlo napojí na sud a čerpadlo čerpá ze sudu vodu do kohoutku. Další je zpracování zeleniny nebo ovoce na kousky. A to stačí nějaký kuchyňský robot za 400-700Kč na bazos. U marmelád stačí pekárny. A pak přicházeji moje sporáky. Tam se často čeká, ale třeba 5 sporáků znamená, že se zavařuje 5 hrnců současně a tak 30 velkých sklenic. A to je už velký rozdíl rychlosti. Můj sen(netroufám říc plán) je, že ve čtvrtek až pátek mně ráno člen žijící na pozemku hodí do nějakého sadu a tam budu sbírat ovoce a pak ho prozvoním a on mně přivese zpět s plnýného ovoce(nebo okurek) přepravek v autě a na přívěsu. V pátek večer přijede člověk, který chce to zavařit a bude dělat v sobotu a neděli a v neděli večer odjede domů. V sobotu a neděli taky budu makat, aby zavařil co nejvíc. Kupodivu jsou stále lidi, kteří chtěji mít svoje kompoty, marmelády a okurky. A pokud někdo to umí, tak většinou prodává. A největší zábrana je, že musí si to všechno sehnat i sklenice a pak na jednom sporáku to zavařuje. Je to časově náročné.

Já od toho očekávám komunitou podporové zavařování, taky nějakou tu korunu. A pokud se mi povede ještě kopru vypěstovat okurky, rybíz, jahody,rakytník, ostružiny, tak i více peněz, protože kupec si nevezme jen 1kg, ale rovnou i 200kg najednou. A to je pro mně fakt finančně výhodné.  Ale zatim neni potřeba někam pospíchat.






sahaw

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1347
Re: Hromadné zavařování
« Reply #1 on: October 21, 2019, 08:01:56 PM »
Quote
Lepší jsou kamna na dřevo.
Lepší jsou kamna na dřevo.
Já mám kamna na dřevo a i brutar. A je pravda, že si člověk stočí do klacky do lesa a už může zavařovat. Tak levně. Jako velká socka bych měl tedy zavařovat pomocí dřeva, ale nedělám to. Topit dřevem znamená být u toho a hlídat. Proto lidi maji rádi chytré zavařovací hrnce. Já  se chci zaměřit na propan butanový sporák. Podle návodů totiž prý stačí jen 15 minut zavařovat okůrky na 85 stupnů. http://www.milujizavarovani.cz/cs/temata/show/clanky/29-okurky-jak-od-nasich-babicek/

Já mám odpozorováno, že ročně spotřebuji cca 20kg propanu za 700Kč. A vařím cca 60-90 minut denně. Tak teoreticky jedna hodina vyjde na 2 Kč.  A do hrnce se vejde 6 velkých sklenic. Pokud bychom věrilo tomu návodu, tak vyjde zavaření jedné sklenice 10 halířů. Já neumím zavařovat, tak mi to vychází na 40 halířu jedna sklenice.

Jak jsem psal, tak mám kamna na vaření, ale nepoužívám to, protože jsem uvěřil jednomu nízkonákladovému, že jsou super a nic nestojí provoz. Ale musí člověk přikládat a přikládat, aby udržel teplotu. K tomu je tam teplo. Proto jsem fanoušek propanu.  Pokud někdo nevěří, tak si u mně na kamnech může vyzkoušet a zjístí, že těch pár korun ušetření nevyplatí. U propanu se docela dobře udržuje určitá teplota než u kamen.

U indukčního mám spotřebu na hodinu cca 1kWh. Tedy cca 5 Kč. Tak se se odhadnout kolik stojí zavařit jednu sklenici.


Nalim

  • Newbie
  • *
  • Posts: 24
Re: Hromadné zavařování
« Reply #2 on: November 30, 2019, 02:44:31 PM »
Docela jsi mě příjemně překvapil s propočtem ceny vaření na PB.

My tedy pro vaření pro 3 lidi spotřebovávali tak asi 4ks  10kg láhví ročně, ale i tak je ta cena, jak ji počítáš, příjemná.